24 de Octubre de 2025 a les 13:10
Si hi ha un arbre que predomina al paisatge de la Garriga és l’olivera. Les zona de llevant, amb Can Violí i el bosc del Malhivern, són plenes de la varietat d’olivera vera, autòctona de Catalunya, i d’on prové un oli de gran qualitat. I, des del passat 16 d’octubre, ja ha començat la collita d’aquest 2025 al municipi. Un any que serà prou bo i que torna a xifra habituals, després que l’any passat fos una campanya extraordinàriament bona i les dues anteriors nefastes per la sequera, que va minvar amb escreix la producció. El clima, la pluja i una bona floració expliquen l’èxit de la campanya d’aquest any, quan està previst recollir unes 35 tones d’oliva. La família Nualart, productora d’oli vera a la Garriga, viu amb entusiasme la collita. Així ho apunta Jaume Nualart.
Una part molt important de les prop de 2.000 oliveres que hi ha a la Garriga són de varietat vera. També hi ha un camp d’oliveres arbequines, que produeixen un oli també molt apreciat. L’oli d’oliva vera, que es concentra al Vallès Oriental i Occidental, predomina a la Garriga, Cànoves i Samalús, Caldes de Montbui i Bigues i Riells del Fai. I, és especialment apreciat el seu oli per seu gust fort i amb un toc picant. Diàriament, es comença la jornada a les 8 del matí per recollir manualment les olives, sense pràcticament maquinària, un procés que s’allarga fins a primera hora de la tarda. És llavors quan la collita es porta al molí d’oli de Can Sapera, a Santa Eulàlia de Ronçana. Una infraestructura que recentment han adquirit cinc socis del Vallès Oriental que han permès que no tanqui les seves portes després que jubilés l’anterior propietari, Eugeni Argemí. I la família Nualart és una de les sòcies que considera primordial que segueixi obert.
L’oli vera té un gust afruitat i fort i, fins i tot, té un to picant que el diferencia respecte d’altres varietats d’oli d’oliva verge extra, que segons els experts és un indicador de la qualitat del producte. Concentrar la collita ara i no a les portes de Nadal, quan l’oliva estaria més madura, permet que tot i tenir una menor quantitat d’oli, la qualitat sigui més alta Si no hi ha res que ho impedeixi, la família Nualart espera obtenir 35 tones d’olives de varietat vera. Tot plegat s’allargarà fins Nadal, quan es donarà per enllestida la collita d’aquest 2025. Un oli de proximitat i de producció artesanal que qualsevol persona pot trobar a moltes botigues i també als restaurants de la Garriga.