Resuming podcast

14 novembre de 2025 a les 13:25

La collita de mongeta del ganxet a la Garriga serà de gran qualitat malgrat s’ha retardat un mes pel canvi climàtic

Compartir

Amb l’arribada del mes de novembre arriba la sega dels camps de mongeta del ganxet de la Garriga. De fet, com a resposta als efectes del canvi climàtic, la sembra cada cop es fa més tard, i tot just s’acaba de segar. Una data molt diferent en comparació amb anys enrere. Però d’aquesta manera s’evita que les gran calorades de juliol i agost cremin bona part de les mongeteres. La pluja d’aquest any ha permès haver de regar molt poques vegades, malgrat les calorades han posat en perill les tavelles. De fet, la qualitat serà excel·lent i es podrà aprofitar una part molt important. Un dels grans productors de mongeta del ganxet de la Garriga, Isidre Catafal, es mostra relativament satisfet per la mongeta del ganxet que es posarà a la venda aquest 2025.

Els últims anys alguna situació havia fet que, després de sembrar tots els camps, es perdés bona part de la collita per algun condicionant climàtic, plagues o per l’entrada del senglar, que furga el camp fent malbé les mongeteres i és el principal enemic del pagès. Una situació que també ha tingut impacte els últims mesos, però sense que s’hagi perdut un percentatge molt gran de la collita. I, en principi, de l’hectàrea de mongeta que ha plantat aquest any, espera poder-ne aconseguir uns 2.000 quilos. Una quantitat força inferior respecte altres campanyes, quan Catafal arribava a conrear unes 3 hectàrees de terreny. Un producte que pràcticament ven pel seu compte, a la botiga que ha muntat al magatzem dels seus camps situats a l’altre banda del Consorci del Moble, a tocar el pont de Can Palau.

Falten poques setmanes perquè Catafal tanqui la campanya d’enguany de mongeta del ganxet. Però la feina no s’acaba, i ja és a punt de collir els primers calçots, malgrat no començarà la campanya fins d’aquí unes setmanes.

Els costos cada cop són més importants i caldrà esperar que el preu de la mongeta, que voltarà els 9 i 10 euros el quilo, pugui ajudar a cobrir part dels costos de la collita, malgrat els marges cada cop són més estrets. Per tant, com sempre, caldrà estar alerta als condicionats que posen en perill bona part de la producció de la mongeta del ganxet, coneguda com l’or blanc del Vallès Oriental.

Clica aquest enllaç per escoltar la noticia