21 de Febrer de 2023 a les 14:42
La Garriga viurà el primer cap de setmana de març, entre els dies 3 i 5, la primera edició de la Fira de la Botifarra sense restriccions des del 2020. En concret, al llarg de tres dies hi ha programades diferents activitats per a totes les edats. Una cita que enguany fa una aposta més decidida pel producte de proximitat i, especialment, per donar un major protagonisme als productors locals. Per aquesta raó, enguany disposaran d’un espai diferenciat, on hi haurà lloc per les botigues locals, les cansaladeries i entitats com l’Associació Agrària i Agromosaic. A més, hi haurà una trentena de parades al llarg del centre del poble. Segons la regidora de Promoció Econòmica, Txell Catalan, es tracta del tercer cop que organitzen la Fira de la Botifarra i enguany volen acabar de consolidar la línia engegada el 2020.
Durant la roda de premsa de presentació de la Fira, celebrada dimarts a Can Raspall, l’alcaldessa, Dolors Castellà, també ha destacat que enguany les set cansaladeries de la Garriga estaran presents, ja sigui amb un estand o a l’espai de restauració, el ButiTast, que també opta pel producte de temporada i pels aliments que ofereixen els productors de proximitat. La gestió estarà en mans de l’empresa La Calma cultura i lleure, que gestiona Ignasi Martínez, i que oferirà al llarg de tot el dia, entrepans de botifarra, i fins a quatre plats diferents: Botifarra brava, amb patates i salsa brava feta amb bitxo de la República d'en Pep Salsetes; Calçotada, una botifarra amb calçots de el Bressol de la Garriga, la finca d’Isidre Catafal; La Clàssica, botifarra amb mongetes del ganxet i allioli i Mar i Muntanya, una botifarra amb canana, un tipus de calamar del projecte La Platjeta. Martínez destaca la importància d’apostar pel producte de proximitat.
De les set cansaladeries n’hi haurà tres que tindran estand el dissabte i diumenge de la fira a l’espai de mostra de productes locals. I cadascun dels negocis ha preparat una gran varietat de productes que estaran a l’abast de tothom. Ho expliquen Vanessa Huesa, de la Moreneta, Carmen Raya, de Can Torrents, i Yolanda Presseguer, de la Perla.
Enguany a la mostra de productors locals hi haurà negocis del municipis que aposten per aquest tipus d’aliments, així com la presència de l’Associació Agrària de la Garriga, que posarà a l’abast de tothom molts dels productes que produeixen els seus socis, com és el cas de l’oli d’oliva vera de Can Nualart. A més, compartiran espai amb l’associació Agromosaic, que compta amb sòcies al poble com és el cas de Can Sunyer. Carles Nualart, de l’Associació Agrària, i Jerusa Chaparro, membre d’Agromosaic i una de les propietàries de Can Sunyer, repassen el seu paper a la Fira de la Botifarra.
Entre les novetats, la ButiAula, amb diferents activitats, enguany se situarà a l’antiga sala d’exposicions Andreu Dameson.També cal destacar que enguany passaran pel ButiTast grups del territori com Oriol Cors, el grup Místics, Lola and the Rhinos i, de cara diumenge, actuaran la Màquina del swing i se celebrarà una ballada de lindy hop amb els Impresentables Hoppers i Ball a la carta. I, en últim lloc, cal destacar que enguany hi haurà activitats a la fira per posar en valor el paper de la dona en l’elaboració de botifarres al llarg de la història, tenint en compte la proximitat amb el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones. Qualsevol persona pot consultar tota la programació d’activitats accedint al web firadelabotifarra.cat