Resuming podcast

19 de Juny de 2023 a les 14:51

Meritxell Budó ja és la nova alcaldessa de la Garriga amb els vuit vots de Junts i els dos del PSC

Compartir

Quan passaven pocs minuts de dos quarts d’una del migdia de dissabte 17 de juny Meritxell Budó, candidata de Junts per la Garriga – Compromís Municipal, va ser proclamada alcaldessa de la Garriga per la legislatura 2023-2027. Va convertir-se en batllessa per quarta vegada, després d’haver-ho estat ja entre 2007 i 2008, del 2011 al 2015 i del 2015 al març del 2019, quan va renunciar al càrrec per convertir-se en portaveu del govern de la Generalitat i consellera de Presidència. Per tant, és una de les set alcaldesses des de la transició després de Núria Albó, Alfred Vilar, Miquel Pujol, Neus Bulbena, Jordi Pubill i Dolors Castellà, i la segona dona que va ocupar el càrrec. Meritxell Budó va ser proclamada batllessa del municipi per majoria absoluta amb un total de deu vots, els vuit de Junts i dos del PSC, després de l’acord d’investidura i de govern signat per les dues forces del consistori. Budó encara amb optimisme tornar a encapçalar l’Ajuntament de la Garriga.

 

Junts va aconseguir l’alcaldia després de ser la força més votada a les eleccions del passat 28 de maig quan van sumar un total de 2.962 vots, un 40,45 per cent del total, que van significar 8 regidors. Es tracta del millor resultat en unes municipals que Meritxell Budó ha aconseguit respecte les tres anteriors ocasions que va ser cap de llista. El ple d’investidura va començar amb la formació de la taula d’edat, que conformaven Albert Jiménez de Junts, com a regidor de més edat, i Alex Gil, també de Junts, com a representant més jove. Després de la pressa de possessió del càrrec dels diferents regidors va arribar la votació. I el president de la mesa d’edat, Albert Jiménez, va ser l’encarregat d’entregar la vara a Budó. Una acció que va fer després que l’exalcaldessa, Dolors Castellà, no participés al ple d’investidura de dissabte. I un cop proclamada batllessa, Budó va dirigir unes paraules a totes els veïns i veïnes. I va apuntar que treballarà per tota la ciutadania, i va estendre la mà als demés partits de l’oposició.

 

Dotze dels disset regidors del ple de la Garriga van prometre el seu càrrec per imperatiu legal. Els representants han seguit la mateixa fórmula que el 2015 i el 2019, quan van ser 15 i 14 regidors respectivament. En el cas dels vuit representants de Junts i les dues regidores d’Esquerra van tornar a seguir una fórmula molt similar proposada per l’Associació de Municipis per la Independència. Es tracta d’un sistema diferent al dels dos representants de la CUP que el van prometre per assolir la independència dels Països Catalans. Els dos regidors del PSC i també els tres regidors de 100% la Garriga van optar per prometre el seu càrrec normalment.

Cadascun dels grups va fer un discurs després de la investidura. El regidor de l’agrupació d’electors 100% la Garriga, Jordi Pubill, va desitjar sort i encerts a la nova alcaldessa. I així va demostrar-ho tot el grup abstenint-se en la votació. Va reivindicar que apostaran per liderar una oposició constructiva que vetllarà perquè el govern compleixi amb el seu programa electoral.

 

La regidora d’ERC, Txell Catalan, va aprofitar la seva intervenció per posa en valor l’acció de govern portada a terme per l’alcaldessa i l’equip de regidors sortints de l’Ajuntament. Unes accions que Catalan va reivindicar que van portar a terme perquè anteriors governs de CiU no van voler fer. De fet, les regidores republicanes van abstenir-se, tenint en compte que la seva candidata hagués estat Dolors Castellà. Catalan va apuntar al nou govern encapçalat per Budó i el PSC. Segons la regidora d’Esquerra treballaran perquè continuïn endavant les polítiques transformadores al poble. Un discurs on es va distanciar clarament del govern.

 

La CUP va ser l’únic partit va votar a favor del seu cap de llista, Francesc Boixader. Durant la seva intervenció va lamentar que el nou Ajuntament de la Garriga faci un gir a la dreta, amb polítiques que estan molt lluny dels plantejaments de la Candidatura d’Unitat Popular. El regidor, Francesc Boixader, va reivindicar que estaran molt atents a l’acció de govern de Junts i el PSC. D’altra banda, també va estendre la mà a la nova alcaldessa per arribar a grans pactes municipals.

 

El PSC, soci de govern de Junts al capdavant de l’Ajuntament, va aprofitar la seva intervenció al plenari per parlar del pacte d’investidura i també de l’acord de govern assolit entre les dues formacions després de les reunions de les últimes setmanes. El regidor, Alex Valiente, va mostrar-se il·lusionat per l’entesa entre totes dues formacions, que permetrà que hi hagi un govern de coalició que doni estabilitat a l’Ajuntament. En aquest sentit, Valiente va apuntar que venen anys de molta feina i on caldrà prendre decisions importants a la Garriga. El representant dels socialistes també va reivindicar la feina dels companys del PSC i Impuls la Garriga, i va criticar aquelles veus que posen en dubte el pacte de govern.

 

Una de les notes a comentar durant el plenari va ser la protesta portada a terme per un petit grup de membres de l’ANC de la Garriga que van alçar durant tot el plenari pancartes per denunciar el pacte de govern entre Junts i el PSC a l’Ajuntament. El ple d’investidura va comptar també amb un gran nombre de persones a l’interior de l’Auditori i també a l’exterior, a la plaça del Silenci. A més de familiars, militants dels partits o públic en general va apropar-se els exalcaldes Alfred Vilar, Miquel Pujol i Neus Bulbena. El garriguenc il·lustre, Albert Benzekry, i Josep Maria Torrents, que ha rebut aquest 2023 la Distinció Ciutadana de la Garriga. Abans de la foto conjunta dels 17 regidors del consistori, tothom va cantar Els Segadors.

Clica aquest enllaç per sentir la notícia