21 de Novembre de 2022 a les 14:51
El Recinte firal d’Olot va acollir el passat cap de setmana una nova edició de la fira Orígens, que serveix per posar en valor bona part del producte de proximitat de Catalunya. Un ocasió que va servir per celebrar la primera edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana. Una convocatòria organitzada per la mateixa fira, la Fundació Oficis de la Carn i la Confraria del Gras i el Magre. A més, comptava amb la col·laboració de la Gastroteca, el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya; la Prodeca; el departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat; i també hi havia el suport del gremi de Carnissers i xarcuters de Catalunya I el jurat que va tastar les diferents varietats de l’embotit van escollir la botifarra catalana feta per la mestra artesana carnissera de la Garriga, Yolanda Presseguer, propietària de la cansaladeria La Perla, com la més bona de tot Catalunya. Un guardó que ha rebut amb gran satisfacció.
El jurat encarregat de valorar la botifarra catalana estava format, entre d’altres, pel mestre artesà cansalader-xarcuter i Gran mestre de la Confraria del Gras i Magre, que va actuar com a president del jurat, Pròsper Puig; el llicenciat en Ciències Químiques, doctor en Veterinària i especialista en productes carnis, Jacint Arnau; la periodista i directora de la revista Cuina, Judit Càlix; i la membre del departament comercial d'Especialitats Cobo SL, Mercè Cobo. La botifarra catalana és un embotit que s’acostuma a consumir durant tot l’any i que es caracteritza per ser un producte fet amb les carns més nobles del porc. Se l’identifica fàcilment pel seu color rosat, que només es trenca per les taques de tòfona i d’altres espècies i condiments que s’utilitzen en l’elaboració. I, al paladar, té un gust suau i una textura melosa i tendra. Presseguer espera que aquest reconeixement també serveixi per fer un major ressò dels productes que s’elaboren a La Perla.
Es tracta del segon guardó que rep Yolanda Presseguer en els últims tres anys. El febrer del 2020 es va emportar el primer premi del cinquè Concurs de botifarra d’ou per fer el millor farcit de carnaval. Un reconeixement atorgat pel gremi de Cansaladers i carnissers de Barcelona i comarques. Ara Presseguer apunta que se centren en la feina a La Perla davant l’arribada de les festes de Nadal, però no descarta participar el febrer de l’any vinent, una vegada més, al Concurs de botifarra d’ou.